top of page

Geschiedenis

In januari 1968 is Jongerenkoor Groesbeek opgericht. Er waaide in die tijd een frisse wind door de kerk en de door het koor gezongen beatmissen waren erg populair. Lange tijd luisterde het koor de diensten in de Cosmas en Damianuskerk op en eens per maand stelden enkele leden van het koor een eigen dienst samen met steeds weer een ander, actueel thema. In de jaren ’70 en ’80 deed het koor regelmatig mee aan jongerenkorenfestivals en heeft het zelfs ’n paar keer de eerste prijs behaald! Ook de Cosmas en Damianuskerk trad enkele malen op als ‘gastheer’ van zo’n festival. Vanaf de jaren ’90 verzorgde het koor, dat inmiddels ‘Vivace’ heette, steeds vaker optredens die losstonden van de kerkdiensten. Zo werd de rockopera ‘Jesus Christ Superstar’ op verschillende locaties opgevoerd en werd de Nijmeegse schouwburg afgehuurd voor de musical ‘The Wiz’. Ook de optredens in De Mallemolen en Maldensteijn (o.a. ‘Hair’, ‘Rond of de orde de dingen’ en ‘The Oscar goes to ...’) werden goed bezocht. Ondanks deze buitenkerkelijke activiteiten was Vivace nog steeds regelmatig in de Cosmas en Damianuskerk te vinden, bijvoorbeeld om de diensten tijdens Kerstmis, Pasen, het vormsel en de Vierdaagse op te luisteren.

Toen de parochie in 2017 koos voor een nieuw beleid waarbinnen geen plaats meer was voor het eigentijdse repertoire van Vivace, besloot het koor om geen kerkdiensten meer te verfraaien. De allerlaatste dienst, de vierdaagsemis, trok enorm veel bezoekers en was een hartverwarmend en onvergetelijk afscheid.

In 2018 is met een prachtig project dat in de Mallemolen is opgevoerd uitgebreid stilgestaan bij het 50-jarig bestaan van Vivace.

Helaas hebben in de maanden daarna alle mannelijke leden afscheid genomen en hoewel ‘nieuwe heren’ nog steeds van harte welkom zijn, werken de overgebleven dames momenteel hard aan een nieuw, gevarieerd repertoire, dat zowel up-temponummers als ballads omvat en veelal 4-stemmig wordt gezongen.

 

Nu het koor een andere weg is ingeslagen, is er ook gekozen voor een nieuwe naam: ‘UniQ’.

Wij willen heel graag onze nieuwe naam eer aandoen en in de toekomst unieke optredens verzorgen.

Jongerenkoor Groesbeek, opgericht in 1968
40 jarig jubileum 2008-2_edited.jpg
Oscar7_edited.jpg
Enjoy, optreden 2019
bottom of page